Keskerakond ja vene valijad

Vene valija on korraga nii Keskerakonna tugevus kui ka nõrkus. Kui 70% sinu valijatest on sulle suhteliselt lojaalsed, siis on see hea, kuid kui sinu fookus nendele takistab sul uusi valijaid võitmast, siis on see halb. Need valimised pidid olema Keskerakonnale signaal sellest nõrkusest. Madalam valimisosalus Tallinnas ja Ida-Virumaal ei tulnud neile kasuks. Nende nõrkust tuletati neile meelde.

Huvitav, kas Keskerakond mõtleb praegu oma identiteedi kerge kohendamise peale? Nende praegune valijaskond on sama vasakpoolne kui on Sotside valijaskond. Ning sama konservatiivne, kui on Isamaa valijaskond. Ning kuigi Eesti valijad kipuvad ennast parempoolselt määratlema, toetavad nad tegelikult väga palju selliseid poliitikaid, mida on vähemalt meie poliitilises kontekstis seotud vasakpoolsusega nagu näiteks astmeline tulumaks.

Kui Keskerakond ennast selgelt profileeriks kui vasak-konservatiivne erakond ning pühiks endalt maha vaikimisi nende kohal hõljuva “vene” erakonna märgi, siis oleks neil sellest ainult võita. Nende praegused vene valijad on vasak-konservatiivid, neid nad sellise enesemääratlemisega ilmselt ei kaotaks. Kuid nad avaksid ukse täiendavatele valijatele, keda juurde võita.