Reitingud ja aeg

Nagu ka eelnevatel nädalatel olen ka seekord andnud väikese kommentaari erakondade toetustele (vaata siit). Selle kõige olulisem osa puudutab andmete ajakohasust. Kõik kolm küsitlusfirmat on viimasel ajal näidanud EKRE toetuse langust. Turu-uuringute küsitlus tegi seda septembri keskpaiga seisuga ning võrdluses eelmise kuuga. Emori küsitlus septembri kolmanda veerandi seisuga ning samuti võrdluses eelmise kuuga. Norstati iganädalased reitingud, mille puhul on vahe küsitluse läbi viimise ja andmete avalikustamise vahel kõige väiksem, näitavad septembri lõpu ehk siis käesoleva nädala alguse seisuga aga juba seda, et see EKRE toetuse langus on ilmselt peatunud.

Aeg loeb.

Võrreldes Norstati küsitlustulemustega, on teiste firmade tulemused palju tõenäolisemalt aegunud selleks ajaks, kui nad avalikkuse ette jõuavad.

Kommentaar täies mahus on siin:

Käesoleva nädala Norstati reitingud võtavad kokku erakondade toetuse septembrikuu jooksul – viimase nelja nädala keskmine hõlmab nädalaid septembri algusest kuni lõpuni. Erakondade tulemustes me suuri muutsi ei näe. Keskerakonna ja Reformierakonna vahe püsib sisuliselt muutumatu, kuid kuna Keskerakonna positsioon oli kuu alguses ehk mõnevõrra tugevam, kui ta on praegu kuu lõpus, siis me tõenäoliselt järgmisel nädalal nende toetuses suuremat kasvu ei näe. Tundub, et kahe suurema konkurendi toetuste vahel on ajutine tasakaal.

Kõige tähelepanuväärsem viimastes koondtulemustes on aga see, et pärast poolteist kuud kestnud langust on EKRE toetus stabiliseerunud. Kui vaadata EKRE tulemusi mitte nelja nädala keskmisena, vaid nädalate kaupa, siis on EKRE viimased kaks nädalat oma positsiooni parandanud. On tõenäoline, et nende nelja nädala keskmine toetus ka järgmisel nädalal paraneb või vähemalt püsib stabiilsena.

EKRE toetuse osas joonistub välja ka huvitav võrdlusmoment teiste küsitlusfirmade tulemustega, mis samuti näitasid septembris EKRE toetuse langust. Turu-uuringute küsitlusperiood jäi aga vahemikku 7.-17. september ning Emori oma vahemikku 17.-23. september. Seega näitavad nad meile langust, mis tegelikult on juba ära olnud ning kõige värskemad Norstati tulemused, mille viimased andmed koguti ainult mõni päev tagasi käesoleva nädala alguses (vahemikus 23. september kuni 28. september), kinnitavad meile, et see langus on juba möödas.

Mis puudutab teisi erakondi, siis on märke sellest, et Sotside ja Eesti 200 vaheline tasakaal on kõikumas. Kui augusti lõpus ja septembri esimeses pooles oli Eesti 200-l Sotside ees õhkõrn edumaa (statistiliselt oli nende toetus võrdne), siis viimased kaks nädalat on nende reitingud liikunud vastassuundades. Sotsiaaldemokraatide toetus on kasvanud ennekõike nooremate, naissoost ja mitte-eestlastest valijate seas.