Kas Vabariigi Presidendil on õigus jätta mõned ministrid ametisse nimetamata?

Ei ole.

Selline käik oleks põhiseadusliku kriisi esile kutsumine, üle astumine oma võimupädevusest, põhiseadusest ja parlamentaarse demokraatia põhimõtetest.

Parlamentaarses süsteemis saab valitsus oma õiguse valitseda parlamendilt, kelle on valinud rahvas. Selle pärast ei jätagi põhiseadus ruumi presidendil, kellel puudub Riigikoguga võrreldav demokraatlik legitiimsus, siin midagi otsustada. Tal on lihtsalt kolm päeva aega: “Riigikogult valitsuse moodustamiseks volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul valitsuse koosseisu Vabariigi Presidendile, kes nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.” (Põhiseadus, §89)  Siin ei ole ruumi otsuste tegemiseks.

Kui me tahaksime presidenti, kes saaks selliseid otsuseid teha, siis peaksime muutma oma valitsemissüsteemi presidentaalseks. Selliseks, kus valitsus ei saa oma volitusi valitseda parlamendilt, vaid otse rahvalt; kus rahvas valib otse presidendi, kes ühtlasi täidab ka valitsusjuhi ehk peaministri ülesandeid ning kes saab oma valitsusse valida ministreid parlamendilt või kelleltki teiselt selleks “luba” küsimata.